Oblast hlavy

Časté potíže v oblasti hlavy

migrényCNS, paměťpotíže očípotíže s vlasypotíže s pletí
Oblast hrudi

Časté potíže v oblasti hrudi

plicní infekcealergie, astma, bronchitidazadýchávánícysty v prsou
Oblast břicha

Časté potíže v oblasti břicha

žaludekslinivkajátrapotíže s vyprazdňovánímgynekologické potíže

Jídlo jako lék


Stravní opatření ke zlepšení kvality života

Potraviny, zhoršující zdravotní stav:

Obecná zásada: zpočátku tyto potraviny omezit, do budoucna vynechat

  1. bílá vymílaná pšeničná mouka a výrobky z ní (rohlíky, bílý chléb)
  2. bílý cukr a sladkosti - oslabuje imunitu, podporuje plísně, kvasinky, bakterie, zahleňuje
  3. klasická kuchyňská sůl a slané pochutiny - způsobuje otoky, zatvrdliny, oslabuje ledviny
  4. mléčné produkty, kravské-zahleňují, alergizují, hůře stravitelné, nejíst tavené sýry
  5. živočišné tuky, maso, pozor na uzeniny - ty vynechat hned od počátku léčby
  6. brambory - v nadbytku poškozují klouby, vždy vařit na páře s kmínem nebo péct ve slupce
  7. nadměrná konzumace ovoce s pečivem-okyseluje vnitřní prostředí Zvýšená nebo nevhodná konzumace těchto potravin vede ke zhoršení metabolismu těla, tedy špatné látkové výměně.


Potraviny, zlepšující zdravotní stav:


OBILOVINY

  • celá obilná zrna, celozrnné mouky, kaše z nich
  • jáhly, pšenice špalda, graham, tvrdá pšenice semolina (špagety), ječmen, ječné kroupy, oves(vločky), žito(žitný chléb), amarant(sušenky), pohanka, rýže natural, rýže Basmati, divoká rýže, celozrnné pečivo
  • na zahuštění polévek a omáček používat kukuřičný škrob, Kudzu, různé celozrnné mouky
  • na přípravu knedlíků, pečení buchet a moučníků používat kypřící prášek bez fosfátů


ZDRAVÉ SLAZENÍ

náhrada bílého cukru:

  • slady: ječmenný, rýžový, kukuřičný
  • sirupy: javorový, datlový, rýžový, kukuřičný, z agáve
  • amasaké: jáhlové, ovesné, rýžové
  • fruktóza: ovocný cukr
  • náhrada čokolády a bonbónů: karob, sezamela - směs rýžového sirupu a sezamového semínka, džemy s fruktózou např. značka St.Dalfour (Francie)


SŮL, MOŘSKÉ ŘASY

  • mořská sůl, např. firma Dr.Mervart, Dobruška
  • Miso pasta: sojová, ječmenná, rýžová- přidávat do polévek, omáček
  • mořské řasy: Nori vločky- sypat do polévek a zeleninových jídel, Wakame, Arame, Agar-Agar, Kombu a jiné- přidávat do polévek, omáček aj. malý kousek řasy velikosti poštovní známky, povařit
  • Tamari, Shoya- půl víčka do omáček nebo polévek
  • ocet - nepoužívat klasický, ale jablečný, rýžový, vinný nebo tzv. umeocet-zálivky
  • koření: dávat přednost jemnějším chutím a koření střídat, např. estragon, libeček, bazalka, kurkuma, vanilka, kmín, dobromysl, medvědí česnek, česnek, bobkový list, tymián, hřebíček apod., omezit chilli a kari


NÁHRADA MLÉKA

  • při alergii na kravskou bílkovinu používat mléko rýžové ( nejlepší značka Natumi), sojové, ovesné, pohankové nebo mandlové
  • kozí výrobky- kozí mléko, kefíry, jogurty, sýry
  • v létě je vhodné jíst mléčných produktů podstatně více než v zimě, neboť mají ochlazující efekt
  • rostlinná másla mohou nahradit klasické máslo (značka Alsan, Provamel)


LUŠTĚNINY, SEMENA, OŘECHY

  • velmi vhodná strava a zdroj kvalitních bílkovin: sója, čočka, fazole, hrách, cizrna- úprava nejlépe v nerez tlakovém hrnci, jíst menší množství častěji, vařit společně s kořením
  • sojové produkty: sýry Tempeh, Tofu, karbenátky, sojové tatarské omáčky, tofunéza- náhrada nezdravé majonézy
  • semena a ořechy denně v malém množství, střídat mandle, vlašské, lískové, slunečnicová, lněná,sezamová, dýňová semena


MASO

  • omezit červená masa (vepřové, hovězí)
  • upřednostnit krůtí, králičí, domácí kuřecí (kupované může obsahovat zbytky antibiotik, plísně)
  • ryby! mořské a sladkovodní
  • občas kachna, slepice, jehněčí, zvěřina
  • vhodná úprava masa: vaření, dušení, pečení, výrazně omezit smažení a grilování!!!
  • olej: nejlepší slunečnicový, olivový za studena lisovaný- nepřepaluje se!
  • vejce: slepičí střídat nebo nahradit křepelčími, tepelně zapracovat do jídla


ZELENINA, OVOCE

  • zelenina je vynikající téměř všechna - výborná je černá ředkev, zelí, bílá ředkev Daikon, brokolice, kedluben, květák, mrkev, cibule, porek, salátová okurka, petržel, celer, kapusta
  • obecně upřednostnit listovou a kořenovou zeleninu před rajčaty
  • při ledvinových a kloubních potížích vynechat papriky, rajčata, lilek, špenát
  • úprava zeleniny: kousek syrové v páře, blanšírované, vařené, pečené
  • kvašená zelenina - kvašené zelí, pickles
  • obecně v létě spíše listová a lisované saláty, v zimě spíše kořenová
  • ovoce upřednostnit z domácích zdrojů a našeho pásma: jablka, hrušky, švestky, třešně, višně, meruňky, broskve , rybíz, angrešt
  • jižní ovoce z obchodů jíst méně (alergie, plísně...)
  • obecně konzumovat ovoce spíše v létě, v zimě málo (ochlazuje)


TEKUTINY, PITNÝ REŽIM

  • nejlepší je pití kvalitní neperlivé vody, ne příliš chladné - kojenecká voda
  • minerální vody s nízkým obsahem sodíku ( Magnezia, Rájec, Bonaqua)
  • náhrada kávy: melta, čekanka, karo
  • čaje zelený, Rooibos, bylinkové, ovocné čaje omezeně – okyselují
  • čerstvě vymačkané ovocné a zeleninové šťávy


Pokud je to realizovatelné, je nejlepší nakupovat potraviny v biokvalitě, jíst v klidu, ne ve spěchu, bez stresu, ne ve fast-foodech (jídlo do ruky). Vhodné jsou menší porce, častější. Jídlo řádně žvýkat.

Většinu doporučených potravin již lze nakoupit v některých supermarketech nebo v prodejnách zdravé výživy.

Dobrou chuť!


<< zpět

Nákupní košík
Akční slevy

AKCE 

VÁNOČNÍ AKCE

NOVINKA - SPIRON AIR

POSÍLENÍ IMUNITY

AKCE ČAJE

Součástí nákupu je bezplatná KONZULTACE Vašich zdravotních obtíží a PORADENSTVÍ prostřednictvím e-mailu nebo telefonu.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

více

Jsem jin nebo jang konstituce?

Jsem jin nebo jang konstituce?

Otestujte se - jaký jste konstituční typ!

více
Rada pro toto období

Rada pro podzimní období

Rada pro podzimní období

V podzimním období se téměř každý setká se zdánlivě banální, běžnou nemocí- chřipkou. Začne nastydnutím, rýmou, pokračuje únavou, schváceností, teplotou, kašlem...po bolesti zubů prý druhá nejčastější nemoc na světě. Bývá často podceňovaná, přechozená a nedostatečně vyléčená. Bohužel může vyústit ve více závažné potíže typu chronických zánětů ( ledvin, kloubů..), různé komplikace ( zápaly plic), v horším případě nás může dlouhodobě provázet (např.v podobě revmatoidní artitidy), léčení je poté komplikované a obtížné.

více
Facebook Copyright © 2002 - 2012 McRAI s.r.o.
Real application for internet